Mantelzorg en geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Uw inkomen kan lager worden, doordat u minder gaat werken. Terwijl uw kosten juist toenemen: telefoon-, reis- en zorgkosten. Hieronder vindt u de belangrijkste financiële regelingen en vergoedingen.

Als mantelzorger hebt u vaak te maken met reiskosten. Als u samenwoont met degene voor wie u zorgt en deze persoon is voor langere tijd opgenomen in een instelling, dan kunt u de reiskosten voor het ziekenbezoek misschien aftrekken als specifieke zorgkosten. Lees de voorwaarden op www.belastingdienst.nl. Of u kunt degene voor wie u zorgt vragen of hij de reiskosten wil betalen.

Belastingdienst

Website
www.belastingdienst.nl

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kan u naaste zorg inkopen, zoals huishoudelijke hulp, hulp bij douchen en aankleden of verpleging. Ook u als mantelzorger kan betaald worden vanuit het pgb. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. Dit filmpje geeft hier uitleg over.

Wilt u weten of het pgb iets voor jullie situatie is? Kijk dan voor meer informatie op de website van MantelzorgNL.

MantelzorgNL - persoonsgebonden budget

Website
https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/persoonsgebonden-budget/

Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Vooral bij een laag inkomen is de kans op teruggave groot. Daarvoor is het wel nodig om aangifte te doen. Lees meer op de website van MantelzorgNL.


Zorgverzekeraars kunnen in de aanvullende verzekering vergoedingen opnemen voor mantelzorgers. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vergoedingen voor een mantelzorgmakelaar, respijtzorg of cursussen voor mantelzorgers. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.


Ontvangt u een WW-uitkering en verleent u dusdanig intensieve mantelzorg dat u die niet kunt combineren met een betaalde baan of een re-integratietraject, dan kunt u ontheffing van de sollicitatieplicht aanvragen bij het UWV. Deze ontheffing duurt maximaal zes maanden. Die periode moet u gebruiken om vervangende zorg te regelen.


Zet u zich als mantelzorger in voor uw partner, ouder, kind of buur? Gemeente Zutphen biedt mantelzorgers ieder jaar een mantelzorgwaardering aan, omdat zij de inzet van mantelzorgers zeer waardeert en bewondert. 

Naast de waardering kunt u rondom 10 november, de Dag van Mantelzorg op allerlei plekken in Zutphen terecht voor een ontspannende activiteit. Dit is een gezamenlijk initiatief van diverse organisaties in Zutphen. Houd voor meer informatie de Hulpwijzer mantelzorg in de gaten.

Meer over de voorwaarden leest u op de website van de gemeente -> Mantelzorgwaardering | Gemeente Zutphen.

Gemeente Zutphen - Mantelzorgwaardering

Website
https://zutphen.nl/vrijwilligerswerk/mantelzorgwaardering

In sommige gevallen hoeven mantelzorgers met een intensieve zorgtaak niet verplicht te solliciteren. De gemeente bepaalt dit per individuele situatie. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Kijk voor meer informatie over geldzaken op MantelzorgNL.


Neem contact op met de gemeente Zutphen via 14 0575 of info@zutphen.nl.