Mantelzorg en wonen

Zorgt u als mantelzorger voor uw vader, moeder of een ander familielid of vriend die niet bij u in de buurt woont? Dan overweegt u misschien dichter bij elkaar te gaan wonen of uw woning aan te passen. Bekijk hieronder een aantal mogelijkheden. 

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis, zodat degene voor wie u zorgt in uw ‘tuin’ woont. U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Ook kunt u een bestaand bouwwerk bij uw huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning.
 
Voor een mantelzorgwoning is niet altijd een vergunning nodig. Na afloop van de mantelzorgsituatie, moet de woning weer verwijderd worden. 

Lees meer over mantelzorgwoning op Wat is een mantelzorgwoning? - MantelzorgNL


Heeft uw naaste problemen met het bereiken van de woning? Of problemen met het gebruik van het toilet, de badkamer, slaapkamer, keuken of woonkamer? Neem dan contact op met Wmo Zorg-loket, tel 0575-595 760 of mail wmo@zutphen.nl en bespreek de mogelijke oplossingen.


Als uw naaste bij u gaat wonen of u bij uw naaste, dan heet dat inwoning. U gaat dan samen een huishouding vormen. Dit kan in zowel koop- als huurwoningen. Het voeren van een gezamenlijk huishouden kan financiële gevolgen hebben, maar dat hoeft niet altijd. Voor inwoning in een huurwoning is toestemming van de verhuurder nodig. 

Tip: vraag medehuurderschap aan, dan kan de achterblijver in de huurwoning blijven wonen als de huurder iets overkomt.


Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn. Wilt u een kangoeroewoning kopen, huren of realiseren? Informeer dan bij de gemeente naar de voorwaarden.


Neem contact op met de gemeente Zutphen via 14 0575 of info@zutphen.nl.

Lees meer over Mantelzorg en wonen op de website van MantelzorgNL.
 
Hulp nodig voor het maken van de juiste keuze? Neem contact op met een onafhankelijke cliëntondersteuner via Mee Oost, 0314 344224 of email info@mee_oost.nl.

Meer informatie over cliëntondersteuning lees je via: Zutphen - MEE Samen.