Gezellige opening buurtkoelkast in de Hoven

Jaarlijks wordt er door Nederlandse huishoudens ontzettend veel voedsel weggegooid. Zo’n 35 kilo per persoon. En dat terwijl er genoeg mensen zijn die voedselverspilling juist tegen willen gaan of die moeite hebben om de koelkast gevuld te krijgen. Om deze verschillen te overbruggen is er een buurtkoelkast geopend in de Hoven. De buurtkoelkast in Zutphen is een openbare koelkast (plus schappen) waarmee mensen eten en drinken door kunnen geven aan buurtgenoten. Iedereen die eten of drinken over heeft, mag het erin plaatsen. En iedereen die wat nodig heeft mag het eruit halen. 

Op zaterdagmiddag 26 maart is de buurtkoelkast op de Weg naar Voorst feestelijk geopend! Het plein was leuk aangekleed en er was een gezellige opkomst aan mensen. Een heerlijk zonnige dag, gevuld met muziek, gezelligheid en natuurlijk een hapje en een drankje.

Niek Huijsmans, initiatiefnemer voor de buurtkoelkasten vanuit de Stadsonderneming Zutphen, hield eerst een korte toespraak. Hij introduceerde Geert Leerink, die actief betrokken is bij deze koelkast. Geert vertelde over hoe de koelkast sterk voorziet in de behoefte: in de paar maanden dat de koelkast draait hebben al veel mensen de koelkast gevonden om eten en drinken te brengen, maar minstens zoveel mensen die er wat uit halen. Hij riep de aanwezigen op om regelmatig eten en drinken te blijven brengen, om op die manier voedselverspilling te voorkomen en de buurtgenoten op die manier te helpen aan gratis eten en drinken.

Na een paar leuke anekdotes uit het korte bestaan van de koelkast en toelichting over het gebruik van de koelkast, liet Geert een bord onthullen door twee aanwezige kinderen, en verklaarde hij de buurtkoelkast officieel geopend. Vervolgens riep hij de familie Wannee naar voren, die de aanwezigen verrasten met een zelfgeschreven lied over de buurtkoelkast. De vele meegenomen hapjes en drankjes zorgden er vervolgens voor dat de mensen nog een tijd konden nagenieten. En doordat er zoveel was meegenomen kon na afloop de koelkast goed gevuld worden, zodat anderen er ook nog van konden genieten.