Inloopspreekuur voor iedereen met geldzorgen

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar de website van Perspectief Zutphen.

Met geldzorgen, (angst voor) schulden en lastige formulieren kan iedereen langskomen op het inloopspreekuur in de Hopwoning aan de Van Heemstrastraat 13. Vanaf 7 december is elke dinsdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een Schuldhulpmaatje aanwezig op deze locatie van Perspectief Zutphen om hierbij te helpen.

De locatie is niet zomaar gekozen. In Zutphen leven veel mensen met schulden en in deze wijk – het Waterkwartier – is veel verborgen armoede, vertelt Willem Wallerbos. In zijn werk als sociaal werker bij Perspectief Zutphen komt hij dat geregeld tegen. Er zijn al wel spreekuren op andere locaties in de stad, maar hij verwacht in de Hopwoning eveneens een grote groep mensen te kunnen bedienen.

Schuldhulpmaatje Zutphen

Een schuldhulpmaatje helpt bijvoorbeeld bij het stabiliseren van de financiën. Margreet Berends is een van die maatjes. Zij zal geregeld het spreekuur in de Hopwoning bemensen. “Het duurt meestal een tijd om in te zien dat je in de financiële problemen zit. Daarna volgt de schaamte. Vaak kom je dan bijvoorbeeld via de Schuldhulp van de gemeente bij Schuldhulpmaatje terecht.” De redenen voor de problemen kunnen heel uiteenlopend zijn, van verslaving tot echtscheiding en een gedwongen verkoop van een huis. Wat ze vooral merkt is dat veel mensen in zo’n situatie niet weten van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Een Schuldhulpmaatje weet wel de weg. Songül Seker is heel blij dat ze deze hulp op het spoor gekomen is. Ze had een gezin, een leuke baan en was opgeklommen tot teamchef, toen een aaneenschakeling van gebeurtenissen haar tot wanhoop dreef. “Mijn moeder overleed, ik ging scheiden, het huis moest verkocht worden via een veiling waardoor ik met gigantische schulden bleef zitten en ik kreeg een herseninfarct.”

De stap naar zelfstandigheid

Ze kwam onder bewindvoering en ging aan zichzelf twijfelen. Inmiddels is ze jaren verder, heeft ander werk en “wil het weer zelf gaan doen. Ik wil van de Schuldhulp van de gemeente af.” Die adviseerde haar om naar Perspectief Zutphen te gaan. Wallerbos: “Het gat van bewindvoering naar alles weer zelf doen is groot. Wij kunnen helpen bij die stap naar zelfstandigheid. Samen kijken we naar wat het doel is en wat er nodig is. we gaan samen een plan maken en naast haar staan.” Zo voelt het ook voor Seker: “Toen ik bij Perspectief kwam, voelde ik me gehoord.”

Grote stressfactor

Margreet Berends: “Geldzorgen zijn een van de grootste stressfactoren, maar met ondersteuning van een Schuldhulpmaatje kun je weer toewerken naar perspectief. Zelf heb ik het ook ondervonden: “het is nog nooit zo donker geweest of het wordt weer licht.” Daarom staat ze graag klaar voor anderen. “In het inloopspreekuur kunnen wij met mensen meekijken. Ze kunnen hier binnenlopen met vragen en brieven. We helpen ook met formulieren invullen. Wij weten welke regelingen en potjes er zijn voor mensen in de problemen. Dus als je iemand zoekt die met je meekijkt, kom dan langs op ons inloopspreekuur.”

Elke dinsdag

Het inloopspreekuur is welke dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur in de Hopwoning van de Van Heemstrastraat 13.

Bron: Contact Zutphen.