Kinderen kopieren jouw drinkgedrag

Zien drinken, doet drinken!

Goed nieuws! Als opvoeder heeft u meer invloed dan u denkt om te voorkomen dat uw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verkleint de kans dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik.

Voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daardoor bestaat het risico dat ze op jonge leeftijd beginnen met drinken en op latere leeftijd te veel en te vaak gaan drinken.

Beelden en verwachtingen over hoe men met alcohol omgaat, worden al vanaf een jonge leeftijd ontwikkeld. In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen geef je ze het goede voorbeeld mee.

Van maandag 2 t/m zondag 8 november 2020 start de campagne Zien drinken, doet drinken met de Alcoholactieweek. Vanuit Tactus maken we gedurende de Alcoholactieweek en daarna, ouders en andere opvoeders bewust van de voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. We willen een positief signaal afgeven: ouders hebben meer invloed dan ze misschien denken.

Deze campagne is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Meer informatie vindt u op de website: www.ziendrinkendoetdrinken.nl.