Trainingen voor kinderen (8-12 en 16-25 jaar) van ouders met psychische klachten of verslavingen

23 april 2024:

Vanaf 14 mei 2024 starten er in Zutphen gratis trainingen voor kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingen.

‘Voor Jou!’ is voor kinderen van 8-12 jaar. "Nu Jij" is voor jongeren van 16-25 jaar.

Voor Jou (8-12 jaar)

Deze doe- en praatgroep is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die opgroeien in een gezin met een ouder met psychische of verslavingsproblematiek. De kinderen begrijpen vaak niet wat er aan de hand is. Veel kinderen durven er niet over te praten. Zij piekeren er in hun eentje over, trekken zich terug en raken geïsoleerd.

Hierdoor kunnen ze met hun gevoelens in de knoop komen te zitten, wat zich ook in lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn, kan uiten.

Sommige kinderen gaan zichzelf de schuld geven, of proberen al op jonge leeftijd zorgen of taken in het huishouden over te nemen.

In de doe- en praatgroep ‘Voor Jou’ wordt op begrijpelijke wijze aandacht besteed aan thema’s als: problematiek van de ouder, gevoelens, geheimen, opkomen voor jezelf, enzovoort.

De ouders zullen bij de cursus betrokken worden door kennismakingsgesprekken en een ouderbijeenkomst.

Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

 

Nu Jij (16-25 jaar)

Wanneer je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft (gehad), kan dat ingrijpende gevolgen voor jou zelf hebben.

Misschien heb je wel gemerkt dat er minder aandacht is voor jou, omdat je ouders vaak al genoeg problemen aan hun hoofd hebben. Waarschijnlijk ben je gewend om altijd rekening te houden met je ouders en is je leven er op ingericht om elk moment voor ze klaar te staan. Je leeft met je ouders mee, maar wil ook je eigen leven leiden.

Het is belangrijk om er over te kunnen praten. De buitenwereld ziet meestal niet hoe het er bij jullie thuis werkelijk aan toe gaat. Het is best moeilijk om hierover te vertellen tegen vrienden of bekenden. Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt of schaamt over hoe het is en voel je je schuldig naar je ouders als je erover deelt met je omgeving.

En als je het deelt, kunnen anderen zich meestal niet echt een voorstelling maken over wat jij meemaakt, ze leven wel met je mee, maar echt begrijpen kunnen zij het niet. Hierdoor kun je je alleen voelen. Het delen van je gevoelens met iemand die het kan begrijpen, kan heel erg opluchten. Het kan ook helpend zijn om je gedachten hierdoor op een rijtje te krijgen. Vooral als het door de zorgen best vol in je hoofd is. Daarom is het belangrijk om er over te praten.

In de groep ‘Nu jij!’ kun je ervaringen uitwisselen met jongeren in dezelfde situatie. Je kunt herkenning, begrip en steun bij elkaar vinden. Ook kan het een hele opluchting zijn om te ontdekken dat je niet de enige bent. Goed voor jezelf zorgen kan best een uitdaging zijn. Tijdens de training krijg je hier handvatten voor.

Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

 

Deze trainingen worden gegeven door Impluz Preventie. Impluz Preventie ontwikkelt programma’s en geeft (preventie-)trainingen en cursussen om positieve gezondheid en welzijn in brede zin te bevorderen. Of je je nou als volwassene wilt ontwikkelen, op zoek bent naar meer balans of dat je een cursus voor je kind of juist voor je medewerkers zoekt; al ons aanbod richt zich op het vergroten van de veerkracht om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen in het dagelijks leven.