Workshop Samengesteld gezin

Workshop Samengesteld gezin

 

Je hebt de liefde van je leven ontmoet en wil niets liever dan samen ‘verder’. En dan komt er heel wat op je af. Zowel in praktische zin, als op emotioneel gebied en in de zakelijke sfeer. Er moet dan behoorlijk wat geregeld worden en een plekje krijgen. En dan zijn er ook nog kinderen die met al deze veranderingen te maken krijgen. Hoe en waar begin je dan om alles in goede banen te leiden.

Goede voorbereiding

Sommige dingen gaan vanzelf, maar andere aspecten van jullie leven samen kunnen veel (negatieve) aandacht vragen. Jammer genoeg haalt 66% van de samengestelde gezinnen de eindstreep niet, ondanks alle liefde en goede bedoelingen. Dan is het niet gek om serieus werk te maken van een goede start van het nieuwe gezin.

Loyaliteitsproblemen, verwachtingen die in de realiteit toch niet helemaal beantwoord worden en de invloed van de ex-partner liggen hier vaak aan ten grondslag. Recentelijk toonde onderzoek aan dat de komst van een stiefouder voor kinderen méér stress veroorzaakt dan de scheiding van de ouders op zich en dat voorlichting aan (stief)ouders de kans van slagen van het stiefgezin vergroot. Een goede voorbereiding is het halve werk en deskundig advies en praktische tips kunnen u helpen.

Een ouder word je na negen maanden zwangerschap. Stiefouder ben je in veel gevallen 'ineens' , zonder dat je weet wat er van je wordt verwacht en wat dit met zich meebrengt.

Inhoud workshop

Tijdens deze workshop voor ouders/partners van een samengesteld gezin krijgt u inzicht in uw gezinssituatie en leert u zo meer bewust te kijken en te handelen.

Daarnaast gaan we in op de kenmerken van het samengestelde gezin en krijgt u antwoord op vragen als:

  • Hoe bereid ik mij goed voor op het vormen van een samengesteld gezin?
  • Wat is er anders dan in een kerngezin?
  • Wat is wiens rol binnen het samengestelde gezin?
  • Hoe kunnen we beter communiceren?
  • Hoe ga ik om met stiefkinderen en wat is of is er überhaupt verschil met mijn eigen kind(eren)?
  • Hoe gaan we om met (eventuele) ex-partners die tevens ook ouder is van mijn kind(eren).
  • Hoe steunen we elkaar als partners in een samengesteld gezin?
  • Wie is loyaal aan wie?

Natuurlijk mag u ook zelf onderwerpen inbrengen vooraf. Deze onderwerpen zullen we dan zonder uw naam te noemen behandelen en oefenen.

Werkwijze

Deze workshop vindt plaats in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers. Tijdens deze workshop krijgt u informatie, wordt er met elkaar gesproken en ga je samen met anderen (indien aanwezig samen met je partner) aan de slag en oefenen met verschillende opdrachten, waardoor u inzicht krijgt in uw situatie. Vanuit jarenlange ervaring met samengestelde gezinnen en de kennis van het systemisch werken is er een workshop ontwikkeld waarin een ieders plek in het gezin duidelijk wordt, zodat er (weer) rust ontstaat. In de workshop hoort u ook praktische leefregels en uiteraard is er ook aandacht voor onderwerpen waar u tegenaan loopt en kunt u ervaringen uitwisselen met de andere ouders/partners. Wij gaan samen op zoek naar die situatie die recht doet aan elk gezinslid en inzicht geeft in wat er speelt.

Voor wie?

Deze workshop is toegankelijk voor zowel koppels die binnenkort gaan samenwonen of inmiddels al langere tijd samenwonen, en verbetering (inzicht) willen in de wijze waarop het gezin functioneert. Als u zonder partner wilt komen, dan bent u ook van harte welkom. Het heeft alleen een groter effect als u samen komt.

Op een prettige interactieve manier ontvangt u informatie, tips en handvatten die helpen beter om te gaan met veel voorkomende “issues” in een samengesteld gezin. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen en eventueel het uitwisselen van ervaringen. Een workshop vol informatie en inspiratie dus! Voor zowel ervaren (stief)ouders als voor aankomende samengestelde gezinnen.

Trainers: kindercoach en Gezin- opvoedcoach Petra Ackermans werkt samen in deze workshop met de trainers van Stichting Parentshouse Zutphen Chantal Kraft en Mirjam Steentjes

Data en locatie: de workshop vindt plaats bij Stichting Parentshouse Zutphen Locatie het Warnshuus, Dreiumme 43 in Warnsveld. Een groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. Meld je aan of bel ons of mail ons voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek.

Wanneer: drie donderdagavonden van 19.30 – 22.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Data: Donderdag 16 , 30 maart + 13 april 2023.

Kosten workshop samengesteld gezin: per persoon € 80,00, per stel € 150,00. Mochten de kosten te hoog zijn, dan kunt u een aanvraag indienen voor korting of kwijtschelding.

Opvoeding is een kwestie van liefde, geduld en wijsheid en de laatste twee groeien waar de eerste heerst.” Jan Ligthart

 

Voor wie? Wanneer Locatie
ouders/partners 16 maart
19:30 tot 22:00
Het Warnshuus, Dreiumme 43 in Warnsveld
ouders/partners 30 maart
19:30 tot 22:00
Het Warnshuus, Dreiumme 43 in Warnsveld
ouders/partners 13 april
19:30 tot 22:00
Het Warnshuus, Dreiumme 43 in Warnsveld