Zutphen wil relatietherapie van scheidende ouders vergoeden

Zutphense koppels die willen scheiden of relatieproblemen hebben, kunnen in de toekomst gratis relatietherapie krijgen. Dat is onderdeel van een plan van de gemeente om de impact van een eventuele scheiding op het kind zo klein mogelijk te maken. “Een kind sleept een vechtscheiding een heel leven met zich mee.”

Zo’n 15 procent van de Zutphense kinderen onder de 12 heeft een scheiding meegemaakt. Boven de 12 jaar gaat het zelfs om zo’n 25 procent van de jongeren, zegt de gemeente. Als zo’n scheiding escaleert en uitmondt in een vechtscheiding, kan dat veel impact hebben op een kind. Met een speciaal actieplan wil de gemeente de impact op het kind beperken.

Relatietherapie

Al in de vroegste fase worden in het plan ouders geholpen om er samen uit te komen indien er problemen in een relatie zijn. Zo kunnen zij zich aanmelden voor groepsondersteuning. “Daar gaan de ouders in gesprek over hoe je de boel weer op de rit krijgt en hoe je die moeilijkheden kan combineren met een goede opvoeding”, zegt wethouder Annelies de Jonge.

Mochten stellen er dan alsnog niet uitkomen, dan kunnen zij een aanvraag doen voor relatietherapie. Op kosten van de gemeente. “Zodat ze ontlast worden”, zegt De Jonge. “We zien vaak dat mensen netter van elkaar kunnen scheiden als ze relatietherapie hebben gehad. De financiën zijn best vaak een drempel en die willen we wegnemen.”

De proef duurt twee jaar. Per jaar kunnen maximaal twintig ouderparen meedoen.

 

De financiën die daarvoor nodig zijn, zijn best vaak een drempel, die willen we wegnemen – “Annelies de Jonge, wethouder”

 

Maatjesproject

Tijdens het scheiden kunnen zowel ouders als kinderen meedoen aan het ‘maatjesproject’. Jongeren met gescheiden ouders komen daarbij in contact met leeftijdsgenoten van wie de ouders ook uit elkaar zijn. Zij bieden een luisterend oor en helpen beter om te gaan met de situatie.

Hetzelfde geldt voor de pas gescheiden ouders. Zij kunnen in contact komen met lotgenoten bij wie ze advies kunnen vragen om de situatie zo goed mogelijk door te komen. “We verwachten daar best veel van. Je ziet in andere projecten waar gewerkt wordt met maatjes dat het echt zin heeft”, zegt De Jonge. “Als iemand die gelijkwaardig is naast je staat, ontstaat veiligheid en vriendschap.”

Kosten gemeente

Voor het actieplan trekt de gemeente dit jaar ruim 62.000 euro uit. Dat bedrag loopt in 2023 en 2024 op tot 89.500 euro. Zutphen verwacht dat het plan op termijn een besparing gaat opleveren. Doordat ouders op een betere manier uit elkaar gaan, ervaart een kind minder schade en belandt zo minder snel in de jeugdhulp.

“Iedere vechtscheiding kost ons namelijk rond de 50.000 euro, als gevolg van de jeugdhulp die erbij komt kijken”, stelt De Jonge. “Als je dat vergelijkt met het aantal kinderen dat in de jeugdhulp zit en te maken heeft met een vechtscheiding, dan valt dit bedrag echt in het niets. Al helpen we maar één of twee kinderen, dan is dat al een groot verschil.”

Hulp nodig bij scheiding?

Heeft u vragen of hulp nodig bij ouderschap en scheiding? Lees hier verder voor antwoorden of kijk of er een organisatie is die u kan helpen.

Bron: De Gelderlander.