Speciale dag voor Zutphense mantelzorgers op vrijdag 12 april

18 maart 2024

Vrijdagmiddag 12 april 2024 is er een evenement voor mantelzorgers uit de gemeente Zutphen. Bij Cinemajestic in Zutphen kunt u die middag genieten van een mooie film. Voor de film en na afloop is er een informatiepunt waar u met vragen over mantelzorg terecht kunt.

Lees meer

Eén tegen eenzaamheid

12 februari 2024

Heb jij je weleens alleen gevoeld, alsof niemand er voor je is? Je bent niet de enige. Bijna 1 op de 7 volwassenen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Daarom heeft de overheid de campagne "Eén Tegen Eenzaamheid" opgezet. Deze campagne laat zien dat een klein gebaar al een groot verschil kan maken.

Lees meer

Tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

20 december 2023

December is niet voor iedereen de mooiste tijd van het jaar. Al die vrolijke en warme kerstreclames op tv kunnen pijnlijk zijn als jij tegen je zin (weer) alleen bent met kerst. Luisterend oor tijdens de feestdagen Kun je deze dagen een luisterend oor gebruiken.

Lees meer

KIES: spel- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders

30 november 2023

Een scheiding kan voor ieder kind een uitdaging zijn. De vertrouwde basis verdwijnt en de dagelijkse realiteit verandert drastisch. Om kinderen in deze moeilijke periode te ondersteunen, is er KIES - Kinderen In Een Scheiding. Dit programma richt zich specifiek op kinderen van 8 tot 12 jaar oud, wiens ouders recent of al een tijd geleden gescheiden zijn.

Lees meer

Moeite met lezen en schrijven? Het Taalhuis helpt!

15 november 2023

Vindt u lezen en schrijven soms lastig? U bent niet alleen. In Nederland kampen ongeveer 2,5 miljoen mensen boven de zestien jaar met problemen op dit gebied. Dit geldt zowel voor mensen die in Nederland geboren zijn als voor nieuwkomers. Taalhuis biedt gratis ondersteuning  Bij het Taalhuis in de Bibliotheek van Zutphen staat de deur open voor iedereen die hulp zoekt bij het verbeteren van hun taalvaardigheden.

Lees meer

Kom deze week naar Café Ouders & Co!

08 november 2023

Op vrijdagochtend 10 november vindt er een bijeenkomst plaats van Café Ouders & Co in Wijkrestaurant Geweldig! van het Sint Elisabeth, gelegen aan Geweldigershoek 39 in Zutphen. U bent welkom tussen 9.00 en 11.30 uur. Tijdens deze ochtend zal Katrien Veldink van Goed Genoeg Moeder spreken over babygebaren en waarom u deze zou willen gebruiken.

Lees meer

Tegenlicht Meet up rondom verkiezing. Bent u erbij?!

01 november 2023

De Tweede Kamer verkiezing nadert. Op 22 november mogen we naar de stembus. Maar liefst 26 partijen staan dit jaar op de kieslijst. Theater Hanzehof en BIJ de bieb organiseren in aanloop naar de verkiezing een speciale Tegenlicht Meet up om het publiek politiek te inspireren.

Lees meer

Week van de Mantelzorg 2023 in Zutphen!

19 oktober 2023

De Week van de Mantelzorg is een speciale week om alle mantelzorgers uit de gemeente Zutphen in het zonnetje te zetten. Een week vol ontspanning, interessante workshops en lekkere maaltijden! Het gevarieerde aanbod aan activiteiten biedt zoveel mogelijk mantelzorgers een fijne ochtend, middag of avond.

Lees meer

Team ED zoekt enthousiaste vrijwilligers om jongeren te ondersteunen!

16 oktober 2023

Ben jij gepassioneerd om jongeren te helpen die met uitdagingen in het leven te maken hebben? Wil je jouw levenservaring in de (jeugd)hulpverlening gebruiken om een positief verschil te maken? Dan is werken als vrijwilliger bij Team ED misschien wel iets voor jou.

Lees meer

Kom BIJ de bieb tijdens de Kinderboekenweek!

04 oktober 2023

Vandaag is de Kinderboekenweek van start gegaan! Van 4 oktober tot en met 15 oktober 2023 is het weer tijd voor de leukste week van het jaar! Het thema in 2023 is ‘Bij mij thuis’. Ook de bibliotheek besteedt hier weer volop aandacht aan. Er staan diverse jeugdactiviteiten op het programma.

Lees meer

Actief Zutphen brengt u in beweging!

27 september 2023

Actief Zutphen is een sport- en accommodatiebedrijf dat zich richt op drie belangrijke steutelwoorden: sport, beweeg, ontmoet. Onder de nieuwe naam 'Actief Zutphen' (eerder Zutphen Actief) moedigt deze organisatie alle inwoners van Zutphen aan om actief te worden en te blijven.

Lees meer

Week tegen Eenzaamheid. Doe ook mee!

20 september 2023

Heeft u wel eens het gevoel gehad dat u alleen bent? Verlangt u naar meer menselijk contact, wilt u eropuit gaan en samen met anderen genieten van leuke activiteiten? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (en gedurende het hele jaar!) worden er allerlei evenementen georganiseerd.

Lees meer

Gouden Strop Thrillertour bezoekt bieb Zutphen

19 september 2023

Donderdag 28 september belooft een spannende avond te worden. Drie bekende thrillerschrijvers vertellen over hun boek en gaan met elkaar in gesprek over het succes van de Nederlandse thriller. In bieb Zutphen kunt u kennis maken met Anna van den Breemer, John Kuipers en Lex Noteboom.

Lees meer

Dag van de Scheiding

15 september 2023

Voor velen van ons is het hebben van een liefdevolle en gezonde relatie een belangrijk doel in het leven. Iedereen krijgt wel eens te maken met uitdagingen die relaties onder druk kunnen zetten. Helaas soms met relatieproblemen of een scheiding tot gevolg.

Lees meer

Ontdek busvervoer Stap In Stap Uit

06 september 2023

Stap In Stap Uit busvervoer is speciaal bedacht en bedoeld voor ouderen en minder valide jongeren. Hiermee wordt hen een gemakkelijke en plezierige manier geboden om te reizen van en naar het centrum van Zutphen. Twee elektrische minibusjes staan klaar om een vaste route af te leggen vanuit Warnsveld en de Hoven.

Lees meer

#OPLADERS breidt in Zutphen uit met ‘opladersgezinnen’

31 augustus 2023

De beweging #OPLADERS breidt in Zutphen uit met ‘opladersgezinnen’, een ondersteuningsvorm waarin kinderen uit overbelaste gezinnen gekoppeld worden aan een gezin dat een fijne plek kan bieden. Deze opladersgezinnen, ook wel bekend als steungezinnen, laten kinderen eens per week in hun eigen gezin mee draaien zodat ouders kunnen opladen.

Lees meer

Hoe kan ik een e-mail versturen? Volg de workshop bij de Bibliotheek

30 augustus 2023

De tijd dat uw brievenbus regelmatig klepperde vanwege papieren post lijkt verdwenen. De papieren post is voor een groot gedeelte vervangen door elektronische post. Een e-mail versturen kan snel, goedkoop en 24/7. Maar hoe werkt het? Welke e-mailprogramma’s zijn er en hoe verstuurt u eigenlijk een e-mail met bijlagen.

Lees meer

Berkelfestival komt naar Zutphen deze zomer!

09 augustus 2023

Het jaarlijkse Berkelfestival komt deze zomer naar Zutphen. In dit Hanzehaar wordt het vanzelfsprekend verrijkt tot een Berkel-Hanze-festival. Het Berkelfestival wordt ieder jaar in een andere stad gehouden. Alle Berkelsteden zijn, van bron tot monding, Billerbeck, Coesfeld, Stadtlohn, Gescher, Vreden, Eibergen, Borculo, Lochem en Zutphen.

Lees meer

Werken aan een leven zonder schulden

08 augustus 2023

 Of het nu gaat om creditcardschulden, leningen, studieschuld of andere vormen van schuld: het is nooit te laat om in actie te komen en uw financiële situatie te verbeteren. Afhankelijk van de hoogte van uw schulden kan dit een lange weg zijn. Maar wanneer u hier vastberaden mee aan de slag gaat, kunt ook u weer controle krijgen over uw financiën.

Lees meer

Bibliotheken; meer dan alleen boeken

02 augustus 2023

Dat u in de bibliotheek terecht kan voor het lenen van boeken wist u waarschijnlijk al, maar wist u ook dat er in de bibliotheek nog veel meer te doen en te leren valt? De afgelopen jaren is de functie van de bibliotheek behoorlijk uitgebreid. In dit artikel leest u hier meer over.

Lees meer

Informatiebijeenkomsten Lets Zutphen

20 juli 2023

Hoe leuk is het om onbeperkt goederen en diensten te kunnen 'kopen' zonder u zorgen te maken over de vraag of u er wel genoeg geld voor hebt? Bij de ruilkring LETS kan dit! Hoe het allemaal in zijn werk gaat wordt uitgelegd tijdens vrijblijvende informatiebijeenkomsten.

Lees meer

Foto's maken (en versturen) met uw mobieltje? Volg de workshop bij de Bibliotheek!

14 juli 2023

Een handige optie op uw mobiele telefoon is de camera. U kunt er makkelijk en snel foto’s en ook filmpjes mee maken. Vaak heeft u uw mobieltje binnen handbereik zodat u een mooi moment direct ‘vast’ kunt leggen. Maar wist u dat u de foto’s ook kunt versturen, eventueel bewerken en ook kunt opslaan en archiveren.

Lees meer

Gevoelige onderwerpen bespreken. Hoe doet u dat?

11 juli 2023

Als iets u dwars zit, kan dit best zwaar wegen op uw mentale gezondheid. Het kan stress opleveren, slaapproblemen veroorzaken en zelfs uw eetlust verstoren. Dit is erg vervelend. Wat meestal helpt, is erover praten. Maar zo eenvoudig als gezegd, is het helaas niet.

Lees meer

Duurzaam eten: Kleine stappen met een grote impact

04 juli 2023

Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds meer bewust van de impact die onze levensstijl heeft op het milieu en de samenleving. Een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een duurzame wereld, is door bewust om te gaan met wat we eten.

Lees meer

Nieuwste jongeren-ontmoetingsplek in Zutphen is geopend

29 juni 2023

Wist u dat de nieuwste jongerenontmoetingsplek (JOP) tussen Zuidwijken en Waterkwartier is geopend? De nieuwe JOP is de eerste van zijn soort in Zutphen. In 2018 werd het containerachtige onderkomen geplaatst aan de Lage Weide in Warnsveld, maar in de loop der tijd verloor het zijn functie en raakte het in verval.

Lees meer

Voor alle kinderen is er deze zomer Vakantielezen!

22 juni 2023

Elke dag lezen zorgt ervoor dat een kind beter en vlotter leert lezen. Op school zit dat vaak wel goed. Maar dan is er opeens die heerlijke, lange zomervakantie. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet lezen in de zomervakantie, kunnen terugvallen in leesniveau.

Lees meer

Koopwoning isoleren

15 juni 2023

Heeft u een koopwoning van vóór 1994? Dan kunt u via de gemeente Zutphen gratis uw huis laten isoleren voor een bedrag van € 2.500. De gemeente betaalt én regelt de isolatie van uw woning. Door uw huis nu te laten isoleren bent u voorbereid op de volgende winter.

Lees meer

Eerste editie Zutphen Pride op 10 juni

01 juni 2023

Op 10 juni is de eerste editie van de Zutphen Pride. De Pride begint om 16.00 uur met een kleurrijke optocht vanaf het 's-Gravenhof door de Zutphense binnenstad. Hieraan doen verschillende maatschappelijke partijen mee. Loopt u ook mee? Iedereen is welkom.

Lees meer

Medische zaken online regelen?

24 mei 2023

Stelt u zicht voor: na een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis ontvangt u een e-mail met het verzoek in te loggen in een patiëntenportaal voor meer informatie, een vervolgafspraak of de uitslag van het onderzoek. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Zijn mijn medische gegevens wel veilig te vinden.

Lees meer

Kom naar de Boekstartdag!

17 mei 2023

Kom op zaterdag 3 juni naar de BoekStartdag in de Bibliotheek Zutphen of Wijkcentrum Waterkracht waar de allerjongste bezoekers samen met ouders, verzorgers of opa en oma een extra hartelijk welkom krijgen. Ontdek hoe fijn het is om samen met uw kindje met boekjes en taal bezig te zijn.

Lees meer

Nieuwe start training 'Plezier op school'

04 mei 2023

Uw kind zit in groep 8 en maakt binnenkort de overstap naar het voortgezet onderwijs. Een grote verandering die voor alle kinderen en ouders spannend is. Nog spannender wordt het wanneer uw kind moeite heeft in de omgang met andere kinderen. Het kind kan dan erg op gaan zien tegen de overstap en het is ook voor u, als ouder, de vraag en misschien wel zorg of hij/zij het in sociaal opzicht gaat redden op de nieuwe school.

Lees meer

Lezing digitale nalatenschap BIJ de Bieb

24 april 2023

Welke gegevens blijven online achter als iemand komt te overlijden? Iedereen heeft digitale bezittingen. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kunnen nabestaanden bij belangrijke bestanden met emotionele of zelfs financiële waarde, als zij geen wachtwoord of code hebben.

Lees meer

Ontmoet voetballers van Go Ahead Eagles bij bieb Warnsveld

17 april 2023

Is uw kind fan van Go Ahead Eagles? Dit is dé kans om een voetballer van go Ahead Eagles live te ontmoeten! Kom op 24 april tussen 16.00 en 17.00 uur naar de bieb in Warnsveld voor een Meet en Greet met twee spelers van het elftal. Wie? Dat blijft nog een verrassing.

Lees meer

Tegenlicht Meet ups: nieuw bij bieb Zutphen

13 april 2023

Bibliotheek Zutphen start vanaf april 2023 met een reeks nieuwe evenementen. Tegenlicht BIJ de bieb! In Tegenlicht worden nieuwe ideeën op het gebied van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap tegen het licht gehouden. Naar aanleiding van recente of oudere uitzendingen van VPRO’s Tegenlicht gaan aanwezigen tijdens Tegenlicht Meet Ups in gesprek met gasten en medebezoekers over hoe de wereld van morgen eruit zal zien en waar de kansen in onze regio liggen.

Lees meer

KOPP-groep voor jongeren van ouders met psychische problemen

12 april 2023

'Nu jij!' heet de ondersteuningsgroep voor jongeren van 16 tot 25 jaar van wie de vader of moeder psychisch ziek of verslaafd is. Een van je ouders is psychisch ziek of verslaafd, misschien zijn ze dat zelfs allebei. Dat betekent dat je waarschijnlijk gewend bent om altijd rekening te houden met je ouders.

Lees meer

De Kindertuin gaat weer open!

30 maart 2023

Leren tuinieren, verwondering over de natuur en lekker buiten bezig zijn met elkaar, dat is wat de Kindertuin te bieden heeft. De voedselcoaches van Stichting Stadsvoedsel Zutphen organiseren samen met vrijwilligers vanuit wijkcentrum Waterkracht activiteiten en beheren de Kindertuin.

Lees meer

VRIJWILLIGERSWERK #IKBENBUDDY,

15 maart 2023

COLUMN 4 VAN MAX, VRIJWILLIGER BIJ STICHTING VILLA PINEDO Mijn naam is Max Jessurun en in de afgelopen 3 columns heb je kunnen lezen over de scheiding van mijn ouders, hoe het voor mij was en wat ik heb gemist in die tijd. Ik ben Buddy bij Villa Pinedo en in deze laatste column lees je over mijn Buddyschap.

Lees meer

'Hulppakketten' voor ouders met jonge kinderen

02 maart 2023

Consultatiebureau Yunio in Zutphen deelt aan ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar ‘hulppakketten’ uit met allerlei artikelen. Op die manier zet het consultatiebureau het extra geld van het crisisfonds van de gemeente Zutphen in. Jonge gezinnen zien hun kosten vaak enorm stijgen.

Lees meer

NOLANO! Dé ontmoetingsvereniging voor 60-plussers

16 februari 2023

Bent u 60+ en zou u wel wat meer mensen willen ontmoeten? Uw wereld iets groter maken. Samen met anderen iets ondernemen. Misschien vindt u dat spannend of weet u niet waar te beginnen. NOLANO is een ontmoetingsvereniging in Zutphen voor 60-plussers en heeft ervaren vrijwilligers die u graag daarbij helpen.

Lees meer

'Praten over de scheiding van mijn ouders' . Lees column 3 van Max

15 februari 2023

Mijn naam is Max Jessurun, ik ben 25 jaar en ben Buddy bij Villa Pinedo. In de afgelopen 2 columns heb je al kunnen lezen over de scheiding van mijn ouders. In deze 3e column ga ik het hebben over mijn perfectief en dan vooral over het feit bij wie ik mijn verhaal kwijt kon.

Lees meer

Zutphense Zetjes gaan rond in Zutphen

09 februari 2023

In de gemeente Zutphen is een nieuwe campagne van start gegaan: Zutphense Zetjes. Deze campagne nodigt alle inwoners van de gemeente Zutphen uit tot omkijken naar elkaar en het nemen van zowel grote als kleine initiatieven (‘Zetjes’) om elkaar te helpen.

Lees meer

Gratis cursus voor mantelzorgers in omgaan met dementie

30 januari 2023

Bent u mantelzorger voor een naaste met dementie? Er is nu de cursus 'Omgaan met dementie, voor mantelzorgers' waarin mantelzorgers in zes bijeenkomsten de gelegenheid wordt gegeven ervaringen met andere mantelzorgers te delen en van elkaar te leren.

Lees meer

Het Kindpakket: ook voor sportactiviteiten

26 januari 2023

Wilt uw kind graag sporten, maar kunt u de contributie niet betalen? Misschien komt u in aanmerking voor het Kindpakket. Het Kindpakket is een regeling voor uw kind(eren). Voor meedoen en voor spullen. Er is per kind ieder jaar € 500 beschikbaar.

Lees meer

Welzijnsorganisatie Perspectief bestaat 12,5 jaar!

25 januari 2023

Perspectief viert deze week zijn 12,5-jarig bestaan! De welzijnsorganisatie vormt een gewaardeerd steunpunt in de Zutphense wijken, waar iedereen met vragen en problemen terecht kan. Tot 2010 was het welzijnswerk versnipperd over verschillende organisaties met elk hun eigen expertise.

Lees meer

'Mijn bonusouders!' Lees column 2 van Max

18 januari 2023

Max is vrijwilliger bij Stichting Villa Pinedo, een stichting voor kinderen met gescheiden ouders. In totaal vier columns vertelt hij over zijn ervaring met gescheiden ouders en hoe hij deze ervaring inzet als vrijwilliger bij Villa Pinedo. In deze tweede column vertelt hij over de periode vlak na de scheiding en de ontmoeting met zijn bonusouders.

Lees meer

Kom langs bij de Bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen!

18 januari 2023

Nog eventjes en de Nationale Voorleesdagen 2023 komen er weer aan! Van 24 januari tot en met 4 februari wordt er volop voorgelezen bij diverse vestigingen van BIJ de bieb. (Groot)ouders zijn van harte welkom bij de voorleesactiviteiten. Want voorlezen is gezellig, het vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie.

Lees meer

Coach4You helpt achtstegroepers door de brugklasperiode

12 januari 2023

De overgang van basisschool naar middelbare school is voor veel kinderen best een spannende periode. Het kan zijn dat uw zoon of dochter daar ook angst voor voelt. Coach4You biedt voor het zestiende opeenvolgende jaar hulp om leerlingen te helpen. Gemotiveerde vrijwilligers coachen leerlingen die opzien tegen de overgang van basisschool naar middelbare school.

Lees meer

Bibliotheek Zutphen heet vanaf nu BIJ de bieb

05 januari 2023

Bibliotheek Brummen|Voorst en Graafschap bibliotheken zijn gefuseerd. Per 1 januari 2023 gaan de twee bibliotheken samen verder als één organisatie. De officiële naam is Bibliotheek Berkel & IJssel. Bezoekers en leden komen deze Bibliotheek tegen als BIJ de bieb.

Lees meer

Dierenvoedselpakket aanvragen is vanaf nu mogelijk

29 december 2022

De gemeente Zutphen heeft een Crisisfonds ‘Samen warm de winter door’ in het leven geroepen voor individuele steun aan inwoners met een (tijdelijk) laag inkomen. En hierbij is ook aan de huisdieren gedacht voor deze groep. Bij de dierenvoedselbank Stichting Blijdschap Voor De Dieren (BVDD) kunnen inwoners vanaf deze week een gratis voedselpakket voor hun huisdier(-en) aanvragen.

Lees meer

Fashioncheque voor kinderen via Stichting Leergeld

22 december 2022

Bent u een ouder van kinderen in de leeftijd tot 21 jaar? En heeft u daarnaast een laag besteedbaar inkomen? Dan kunt u vanaf nu een fashioncheque ter waarde van 150 euro per kind aanvragen bij Stichting Leergeld. Speciaal voor warme winterkleding en -schoenen in deze dure tijd.

Lees meer

'Mijn ouders zijn gescheiden'. Lees het ervaringsverhaal van Max

21 december 2022

Mijn naam is Max, ik ben 25 jaar en woon in Amsterdam. Ik ben bijna 3 jaar vrijwilliger bij Stichting Villa Pinedo. Als vrijwilliger bij Villa Pinedo zet ik dagelijks mijn ervaring met gescheiden ouders in om andere kinderen met gescheiden ouders te steunen.

Lees meer

Hoge zorgkosten? Kijk of u kunt overstappen op de gemeentepolis

15 december 2022

Heeft u een laag inkomen en bent u bang dat u uw zorgkosten niet kunt betalen? Kijk dan of u kunt overstappen naar de Gemeentepolis. De gemeente Zutphen heeft speciaal voor mensen met een laag inkomen een Gemeentepolis. Met deze zorgverzekering helpen zij u om uw zorgkosten te verlagen.

Lees meer

Inloopspreekuur openbaar vervoer

08 december 2022

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend, met name voor ouderen. Maar met hulp van ervaringsdeskundigen is het makkelijker dan gedacht! Ervaren OV-ambassadeurs, zelf ook 55+, geven (aankomende) reizigers advies en tips over het reizen met trein of bus tijdens het inloopspreekuur op vrijdag 16 december van 10.

Lees meer

Wat kan ik doen bij financiële problemen of schulden?

28 november 2022

Heeft u te maken met financiële problemen waar u zelf moeilijk uit komt? Of zoekt u hulp bij het aanpakken van schulden? Bij Perspectief Zutphen kunt u hulp krijgen in het op orde brengen van uw financiën of het aanpakken van schulden. Een medewerker van Perspectief Zutphen kijkt samen met u naar wat er nodig is, zodat u weer vat krijgt op uw financiën.

Lees meer

Relatiespreekuur Zutphen is van start

23 november 2022

Als partners een goede relatie onderhouden kan best lastig zijn. Soms kiezen partners, die ook ouders zijn, er helaas voor om uit elkaar te gaan. Dit heeft vaak direct gevolgen voor de kinderen in het gezin. In de gemeente Zutphen heeft zo’n 15% van de kinderen onder de 12 jaar een scheiding meegemaakt.

Lees meer

Nieuwe vrijwilligers gezocht voor de VoorleesExpress

17 november 2022

De Bibliotheek zoekt creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. Vooral in Zutphen, Warnsveld en Eefde zitten enthousiaste kinderen klaar om een voorleesvrijwilliger te ontmoeten. Een belangrijke en dankbare taak waarbij u het verschil kunt maken.

Lees meer

Krijg energietips tijdens de bijeenkomst 'Samen de winter door'

10 november 2022

Sinds de energiecrisis hebben veel mensen, ook in Zutphen, steeds meer moeite met het betalen van de energierekening. Heeft u hiermee te maken en kunt u hulp hierbij goed gebruiken? Kom dan op 19 november naar de openbare bijeenkomst ‘Samen de winter door’.

Lees meer

Zien drinken, doet drinken

02 november 2022

Dat kinderen van alles van hun ouders kopiëren is vanzelfsprekend. Maar wist u ook dat kinderen al vanaf jonge leeftijd het drinkgedrag van hun ouders als voorbeeld zien? Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf twee jaar een beeld vormen van hoe hun ouders met alcohol omgaan.

Lees meer

Week van de Pleegzorg 2022

27 oktober 2022

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur. Voor meer dan 23.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. Voor die kinderen worden pleegouders gezocht. Zij zorgen tijdelijk voor een kind van een ander.

Lees meer

Gemeente Zutphen wil crisisfonds van vijf miljoen euro opzetten

20 oktober 2022

De gemeente Zutphen maakte eerder deze week bekend dat ze meer gaat doen om de steeds grotere groep ‘nieuwe armen’ te helpen. Door 360 woningen te isoleren wordt een groep inwoners met een eigen woning en een sociaal minimum tot 150% geholpen het energieverbruik flink te verlagen.

Lees meer

Nieuwe patiënten app van Trombosedienst Gelre

12 oktober 2022

Voortaan kunnen patiënten die onder controle staan van de Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen van Gelre ziekenhuizen, ook via een app hun antistolling dosering zien. Vanaf 13 oktober 2022, op Wereld Trombosedag, is de MijnPortavita app hiervoor te gebruiken door patiënten die al gebruik maken van het online dossier ‘digitaal logboek’.

Lees meer

Inwoners in Zutphen krijgen meer regie over eigen zorg en welzijn

05 oktober 2022

In de gemeente Zutphen krijgen inwoners meer regie over hun eigen zorg en welzijn. Op 20 september was er een startbijeenkomst waarbij een digitaal communicatieplatform werd geïntroduceerd aan zorgverleners. Dit communicatieplatform geeft inwoners meer eigen regie en draagt bij aan een betere communicatie tussen inwoners, mantelzorgers, zorgverleners en welzijnswerkers.

Lees meer

Week van de mantelzorg 2022 in Zutphen!

29 september 2022

Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. De zorg voor een naaste doet u waarschijnlijk met liefde, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom worden er tijdens de Week van de Mantelzorg, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 november, leuke activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers.

Lees meer

Doe ook mee op Nationale Kraanwaterdag!

22 september 2022

Op woensdag 28 september 2022 is het weer Nationale Kraanwaterdag! Een dag die de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk organiseren. Waarom is water drinken zo belangrijk? Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Water is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien.

Lees meer

Week tegen Eenzaamheid 2022. Kom erbij!

22 september 2022

Voel je je wel eens alleen? Heb je behoefte aan contact met andere mensen? Er weer eens op uit en samen met anderen genieten van een activiteit? In de Week tegen Eenzaamheid (en door het jaar heen!) wordt van alles georganiseerd. Kom erbij, je bent van harte welkom.

Lees meer

Mijn kind is een gamer! Moet ik mij zorgen maken?

19 september 2022

Als ouder herkent u het vast: uw kind komt thuis van school, maakt met een beetje geluk zijn huiswerk, zoekt z’n controller en verdwijnt daarna uit beeld tot het avondeten. Vraagt u zich weleens af of het gamegedrag van uw kind nog wel gezond is? SAMEN GAMEN Gamen is voor kinderen een populaire hobby.

Lees meer

Kunt u niet voldoende eten en drinken kopen? Voedselbank Zutphen kan u helpen!

12 september 2022

Ook in regio Zutphen zijn er nog veel mensen die moeite hebben met rondkomen. Bovendien wordt alles in ons dagelijks leven steeds duurder. Daardoor is er soms niet genoeg geld over voor voldoende eten en drinken. Heeft u soms heb niet genoeg geld om alle boodschappen te kopen die u eigenlijk nodig heeft voor u en uw gezin.

Lees meer

Kindpakket en Meedoenregeling verruimd: sporten betaalbaar voor ieder kind!

05 september 2022

Het Kindpakket en de Meedoenregeling in Zutphen worden fors verruimd. Meer huishoudens komen in aanmerking, ze krijgen meer geld en ook voor langere tijd. “Den Haag zegt niets te kunnen doen aan koopkracht. Wij zien dat er nu actie nodig is.” Zutphense gezinnen met een kleine portemonnee krijgen een flinke steun in de rug.

Lees meer

De Bibliotheek Zutphen organiseert leuke workshops en lezingen

29 augustus 2022

Wist je dat je bij de Bibliotheek altijd terecht kunt met al jouw vragen over taal, (voor) lezen en/of de (digitale) overheid? Je kunt gewoon binnenlopen met jouw vraag. Ook organiseert de Bieb regelmatig leuke activiteiten en handige workshops. Houd hiervoor de website in de gaten.

Lees meer

Maak kennis met #OPLADERS

24 augustus 2022

Kinderen opvoeden - in combinatie met een vaak volle werkweek - is soms een hele  uitdaging. Opvoeden is een klus op zich: er zijn veel waardevolle momenten, maar tegelijkertijd moet je ook veel ballen in de lucht houden. Veel mensen vinden het dan lastig om hulp te vragen als het even teveel wordt.

Lees meer

Zutphen zet winkels en bedrijven in de spotlight

15 augustus 2022

Tegenwoordig oriënteert iedereen zich online om te weten wat er in een stad te koop en te beleven is. Waar zijn die leuke bijzondere winkels - de echte pareltjes - te vinden? Waar kan ik lekker lunchen of uitgebreid dineren? Elk bedrijf en elke organisatie profileert zich op zijn eigen wijze, de een beter en professioneler dan de ander.

Lees meer

Samen tegen eenzaamheid in de zomer

08 augustus 2022

“Een klein gebaar kan het verschil maken” Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een groot deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam.

Lees meer

Gespreksgroep Odensehuis voor mensen met beginnende dementie

01 augustus 2022

Mensen met beginnen dementie beseffen vaak dat er iets met hun hoofd en lichaam gebeurt. Het is fijn om de vragen en gevoelens die dat oproept met anderen te kunnen delen. Daarom organiseert het Odensehuis Zutphen een tweewekelijkse gespreksgroep voor inwoners van de gemeenten Zutphen, Bronckhorst en Lochem waarin begeleiding kan plaatsvinden.

Lees meer

Tips voor een gezonde zomer!

25 juli 2022

De zon schijnt, de dagen zijn weer langer en de temperaturen lopen op. Heerlijk, de zomer is begonnen! Misschien gaat u op vakantie of gaat u lekker genieten van wat vrije tijd. Maar ook in de zomer wilt u natuurlijk gezond en fit blijven. We geven u daarom graag wat tips.

Lees meer

Gemeente Zutphen biedt hulp en advies aan ondernemers

18 juli 2022

Bent u ondernemer en is het inkomen uit uw bedrijf (tijdelijk) te laag om van te leven? Of verwacht u dat dit binnenkort zo zal zijn? Weet dan dat de gemeente Zutphen u kan adviseren. Misschien komt u in aanmerking voor een periodieke uitkering of bedrijfskapitaal.

Lees meer

Gemeente Zutphen gaat relatiespreekuur aanbieden

12 juli 2022

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. In onze gemeente heeft zo’n 15% van de kinderen onder de 12 een scheiding meegemaakt. Boven de 12 gaat het zelfs om 1 op de 4 jongeren. Hierdoor krijgt bijna elk kind te maken met emotionele problemen.

Lees meer

Zorgkrant Zutphen 2022 huis aan huis verspreid

06 juli 2022

Deze week bij u in de bus: de informatiekrant Zorg en Ondersteuning in de gemeente Zutphen. Kom meer te weten over hoe de gemeente en andere organisaties u kunnen helpen bij geldzorgen en financieel advies. Zowel voor inwoners als ondernemers. Ook vindt u een handig overzicht van alle regelingen die er zijn voor mensen met een laag inkomen.

Lees meer

Tips tegen inbraak tijdens de zomervakantie

05 juli 2022

De zomervakantie staat weer voor de deur. Een heerlijke tijd om op vakantie te gaan en leuke dagjes weg te zijn. Maar wist u dat er in de zomer altijd meer ingebroken wordt? In deze tijd houden inbrekers de huizen in de gaten om te kijken waar er niemand thuis is.

Lees meer

De Bovenkamer Zutphen start met mantelzorgmiddag

30 juni 2022

De Bovenkamer is er speciaal voor mensen te maken krijgen met (beginnende) dementie. Men biedt hulp, advies, de gelegenheid om te praten en activiteiten. De Bovenkamer is er ook voor de mantelzorgers, omdat zij enorm veel werk verrichten voor de personen met (beginnende) dementie.

Lees meer

Buddy to Buddy Young in Zutphen

20 juni 2022

Speciaal voor jongeren (14 tot en met 27 jaar) start Buddy to Buddy deze zomer met Buddy to Buddy Young. Durf jij je te verdiepen in het leven van iemand uit een compleet andere cultuur? Samen met anderen onderzoek je hoe het is om vluchteling te zijn en leer je ook écht iemand kennen die in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen.

Lees meer

Gratis menstruatieproducten in Zutphen

13 juni 2022

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Daarom stelt Stichting Armoedefonds samen met de gemeente Zutphen gratis menstruatieproducten beschikbaar. De producten zijn voor meiden en vrouwen die daar niet altijd het geld voor hebben of in nood zitten.

Lees meer

Maak kennis met ruilkring LETS Zutphen

30 mei 2022

Wat is LETS? LETS staat voor Local Exchange Trade System. LETS is een ruilsysteem waarbij leden van de plaatselijke ruilgroep goederen en diensten met elkaar ruilen. Daarbij wordt niet afgerekend in geld, maar in punten. In Zutphen heten die punten Nappen, naar de Drogenapstoren.

Lees meer

Perspectief Zutphen start twee Join Us groepen

16 mei 2022

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch voelt 8% van de jongeren zich elke dag alleen. Dat zijn zo’n 200.000 jongeren in Nederland. Deze jongeren vinden het lastig om andere jongeren te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen.

Lees meer

Extra energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

09 mei 2022

Heeft u een laag inkomen? Dan ontvangt u misschien dit jaar een energietoeslag van €800 om de hogere energiekosten te kunnen betalen. De meeste huishoudens met een laag inkomen krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. Heeft u deze niet ontvangen vóór 1 mei.

Lees meer

Bloeddruk meten in de Bibliotheek tijdens de Mei Meet Maand

05 mei 2022

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kunnen mensen elke donderdag en vrijdag van 11:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 uur tot 16:00 uur onder begeleiding van een medewerker van de Hartstichting zelf hun bloeddruk komen meten bij de Bibliotheek in Zutphen.

Lees meer

Hulp bij reizen met het openbaar vervoer in Zutphen

26 april 2022

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met hulp van ervaringsdeskundigen blijkt het makkelijker dan gedacht. Ervaren OV-ambassadeurs geven advies en tips over reizen met de trein of de bus. Langer zelfstandig kunnen reizen draagt bij aan persoonlijke zelfredzaamheid.

Lees meer

Zorgeloos thuis met Kruiswerk Zutphen

20 april 2022

Iedereen wil natuurlijk zonder zorgen thuis kunnen wonen. Jong of oud, alleen of samenwonend. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Soms heeft u wat hulp van een ander nodig. Bijvoorbeeld wanneer één van uw ouders ziek is of om ervoor te zorgen dat u zelf zo lang mogelijk veilig thuis kunt blijven wonen.

Lees meer

Nieuw platform in gemeente Zutphen voor jongeren op Geldfit

11 april 2022

Geldfit heeft tijdens de Week van het geld een nieuw platform voor jongeren gelanceerd. Op Geldfit.nl/jongeren ontdekken zij hoe ze weer grip krijgen op hun geld. Ruim 1 op de 5 jongeren loopt achter met betalen, terwijl ze ook vaak geld mislopen. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen.

Lees meer

Gezellige opening buurtkoelkast in de Hoven

04 april 2022

Jaarlijks wordt er door Nederlandse huishoudens ontzettend veel voedsel weggegooid. Zo’n 35 kilo per persoon. En dat terwijl er genoeg mensen zijn die voedselverspilling juist tegen willen gaan of die moeite hebben om de koelkast gevuld te krijgen.

Lees meer

Alles over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting & prentkunst

31 maart 2022

Aquarellen, beeldhouwen, etsen, illustraties….. de kunst van Jeanne Bieruma Oosting is van een breed palet. Als grafisch kunstenares werd zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend.

Lees meer

Hulp bij omgaan met verward en zorgwekkend gedrag

23 maart 2022

Omgaan met psychische klachten kan lastig zijn. Voor iemand zelf, maar ook voor familie en vrienden. Bij psychische klachten kunt u denken aan depressie, angsten of onzekerheid. Maar ook aan verward gedrag. Verward gedrag kan ontstaan door andere psychische klachten of dementie.

Lees meer

Ik heb zorgen over vergeetachtigheid

01 maart 2022

Informatie over vergeten bij het ouder worden. Veel mensen krijgen te maken met vergeetachtigheid in hun omgeving; bij zichzelf of bij een familielid of kennis. Misschien maakt u zich zorgen of heeft u vragen. Dat is heel begrijpelijk. U leest alles over vergeetachtigheid en vergeten bij het ouder worden op deze pagina en in deze folder: /download/2988-folder-info-vergeetachtigheid.

Lees meer

Heeft u een goed idee voor initiatieven in de Zuidwijken?

28 februari 2022

Ook dit jaar worden wijkbewoners van de Zuidwijken in Zutphen uitgenodigd om te laten weten wat zij graag willen doen of veranderen in de wijk. Woont u in de Zuidwijken? Laat dan van u horen en kom naar de bijeenkomst van het wijkteam op woensdag 2 maart om 19:30 uur in De Uitwijk, bij de Brink.

Lees meer

Zo wil Zutphen inwoners in armoede in vervolg alsnog helpen

21 februari 2022

Jaarlijks blijft er meer dan een miljoen euro op de plank liggen bestemd voor minima in Zutphen. Veel inwoners die in aanmerking komen voor minimaregelingen melden zich namelijk niet. De gemeente wil daarom met extra regelingen voor deze inwoners komen, om het geld toch uit te geven.

Lees meer

Spannende voorleeswedstrijd bij de Bibliotheek in Zutphen

21 februari 2022

Zaterdag 12 februari was een spannende dag bij de Bibliotheek in Zutphen. Maar liefst tien basisschoolleerlingen probeerden de titel ‘Voorleeskampioen Zutphen’ in de wacht te slepen. Veerle van basisschool J.F. Kennedy is dit gelukt.  Tien jongens en meisjes zaten bij de Bibliotheek in Zutphen op het puntje van hun stoel met op schoot hun favoriete boek.

Lees meer

Zutphenaren bieden stadgenoten hulp tijdens energiecrisis

16 februari 2022

Door de energiecrisis zijn de gas- en stroomprijzen bijna niet meer te houden. En dat merkt iedereen in de portemonnee. Alle Nederlanders krijgen een compensatie van 400 euro. Voor de een is het te weinig, terwijl de ander het niet nodig heeft. Een groep Zutphenaren roept daarom op deze vergoeding te schenken aan een stadgenoot.

Lees meer

Ervaringsverhaal hulp bij geldproblemen: eindelijk sparen!

07 februari 2022

“Ik kon de stress van financiën niet meer aan” Het ervaringsverhaal van Kitty uit Zutphen. “Ik heb nooit goed met geld leren omgaan. Van huis uit werd er niet over gesproken. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik klein was en zowel mijn vader als mijn moeder spraken niet over financiën.

Lees meer

Uniek Sporten krijgt mensen met een beperking in beweging

31 januari 2022

De derde editie van de kalender “Uniek Sporten van de Maand” van Uniek Sporten regio Stedendriehoek is klaar. Deze kalender is bedoeld om alle mensen met een lichamelijk, verstandelijke, auditieve, visuele en mentale beperking een sportieve ontspanning aan te bieden.

Lees meer

Boekjes & Babbels in de Bibliotheek

24 januari 2022

Graafschap Bibliotheken start weer met Boekjes & Babbels; een voorleesmoment in de Bibliotheek voor jonge kinderen en hun ouder/verzorger. Bij Boekjes & Babbels kunnen jonge kinderen, maar ook hun ouder/verzorger, genieten van voorlezen, zingen, luisteren en bewegen op muziek.

Lees meer

Zutphen wil relatietherapie van scheidende ouders vergoeden

17 januari 2022

Zutphense koppels die willen scheiden of relatieproblemen hebben, kunnen in de toekomst gratis relatietherapie krijgen. Dat is onderdeel van een plan van de gemeente om de impact van een eventuele scheiding op het kind zo klein mogelijk te maken. “Een kind sleept een vechtscheiding een heel leven met zich mee.

Lees meer

‘Piep zei de muis’ cursus in Zutphen

10 januari 2022

Een gratis cursus voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar Op 3 februari van 15:15 tot 16:45 start er weer een ‘Piep zei de muis’ groep in Zutphen. Speciaal voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die opgroeien in een gezin of omgeving met stress en spanning.

Lees meer

Ondertekening intentieverklaring Kansrijke Start

06 januari 2022

De eerste 1.000 dagen van een kind zijn belangrijk voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van zowel lichamelijke als mentale problemen op latere leeftijd. Het maakt dus uit waar je wieg staat.

Lees meer

Goede voornemens? Doe mee aan Dry January!

22 december 2021

Het einde van het jaar is in zicht. We blikken terug op 2021 en kijken vast vooruit naar 2022. Het is ook weer de tijd om na te denken over goede voornemens. Wat wil ik volgend jaar doen of bereiken? Misschien is één van die voornemens om minder alcohol te drinken.

Lees meer

Voedselverspilling tegengaan en besparen op boodschappen

13 december 2021

Wist u dat meer dan 1/3 van al het eten verspild wordt? Dat is ontzettend veel. En natuurlijk heel zonde. Dat was de reden voor het starten van de movement “Too Good To Go”. Hun missie is om iedereen, wereldwijd, te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen tegen voedselverspilling.

Lees meer

Inloopspreekuur voor iedereen met geldzorgen

06 december 2021

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt.

Lees meer

GelreWerkt! verbindt werkgevers en werkzoekenden

29 november 2021

GelreWerkt! is een onderdeel van de gemeente Zutphen. Het is dé partner voor werkgevers en werkzoekenden in de regio Zutphen op het gebied van werk en ontwikkeling. Zij werken daarin nauw samen met lokale en regionale bedrijven, instellingen, werkgevers en samenwerkingspartners voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Lees meer

Busvervoer in Zutphen met Stap In Stap Uit

22 november 2021

Het is voor ouderen en minder valide jongeren niet altijd makkelijk om zich te verplaatsen. Even naar het centrum kan dan al een hele uitdaging zijn. Zo ontstond het idee voor Stap In Stap Uit. Busvervoer die minder mobiele ouderen én jongeren naar de binnenstad van Zutphen brengt, met twee elektrische minibusjes die rijden via een vaste route vanuit Warnsveld en de Hoven.

Lees meer

KOPP-groep voor kinderen van ouders met psychische problemen

15 november 2021

KOPP-groep ‘Voor jou!’ voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die een ouder hebben met psychische problematiek Het kan soms best lastig zijn als je te maken hebt met een vader of moeder die psychisch ziek is. Wie weet is de KOPP-groep dan iets voor jou.

Lees meer

#OPLADERS geeft je energie!

01 november 2021

Kinderen opvoeden kan soms een hele klus zijn. Het geeft energie, maar het kost soms ook energie. Helemaal in combinatie met een volle werkweek, sporten en het runnen van een huishouden. We zijn dan allemaal wel eens toe aan een momentje voor onszelf.

Lees meer

Omgaan met dementie. Gratis cursus voor mantelzorgers!

25 oktober 2021

In een cursus van vijf bijeenkomsten krijgen mantelzorgers de gelegenheid om hun ervaringen met andere mantelzorgers te delen. En om van elkaar te leren. Aan de hand van een aantal thema’s wordt ieders situatie besproken. Het is de bedoeling om samen de zin en betekenis van mantelzorg te ontdekken.

Lees meer

Week van de Mantelzorg 2021!

20 oktober 2021

Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. De zorg voor doet u waarschijnlijk met liefde, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom worden er tijdens de Week van de Mantelzorg, die plaatsvindt van 8 tot en met 12 november, leuke activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers.

Lees meer

Museumkidsweek bij Musea Zutphen in de herfstvakantie!

18 oktober 2021

Kinderen hoeven zich deze herfstvakantie niet te vervelen: bij Musea Zutphen kunnen ze spannende avonturen beleven! Van 16 tot en met 31 oktober is het namelijk Museumkidsweek. Tijdens deze week worden er leuke activiteiten georganiseerd. Je hoeft je vooraf niet aan te melden voor de activiteiten.

Lees meer

Ik voel me alleen en zoek een luisterend oor…

11 oktober 2021

Voelt u zich weleens alleen? Of heeft u behoefte aan een goed gesprek? Wanneer u wat ouder wordt, wordt de kring van mensen om u heen kleiner. Nieuwe ontmoetingen aangaan of vriendschappen sluiten gaat niet altijd even makkelijk meer. Dat gebeurt nu eenmaal en is niets om u voor te schamen.

Lees meer

Bij Beeldbrengers brengen jongeren Zutphen in beeld

04 oktober 2021

Vanaf oktober 2021 krijgen jongeren uit Zutphen de kans om media te maken over alles wat hen bezighoudt. Een talkshow, een kookprogramma met jongeren uit verschillende culturen, reportages over muziek of een nieuwsuitzending, bij Beelbrengers is niks te gek.

Lees meer

Week van de Opvoeding 2021

27 september 2021

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema voor de Week: Vertel eens... De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis — met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.

Lees meer

Combinatie huiswerk en sport is doorslaand succes in Zutphen

20 september 2021

In een tijd van smartphones, social media en videogames is het moeilijk voor middelbare scholieren om zich te zetten tot huiswerk maken. Hoe zorg je er dan toch voor dat dat gebeurt? "Laat ze tussendoor een activiteit doen”, stelt verenigingscoach van sportclub AZC, Anno Waterlander.

Lees meer

Oplader(s) gezocht in Zutphen

07 september 2021

Ben jij die gezellige, ondernemende oplader? Ik, Esther Bakker, ben de aanjager binnen het project #opladers. Als projectcoördinator, gezondheidscoach en moeder van twee jonge kinderen, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om de nodige balans te hebben in een hectisch, druk, maar leuk leven.

Lees meer

Ik ben 18, wat moet ik regelen?

06 september 2021

Jongeren vanaf 18 jaar moeten veel zaken zelf regelen. En dan loop je vast tegen een heleboel vragen aan. Hoe vind ik een geschikte woonruimte? Hoe vraag ik een zorgverzekering aan? Hoe kan ik mijn geldzaken het best regelen? Kortom, wat moet ik allemaal weten en regelen wanneer ik 18 ben.

Lees meer

Hop eens langs aan de Van Heemstrastraat

30 augustus 2021

Buurtbewoners van de Van Heemstrastraat in het Waterkwartier hebben sinds deze zomer een nieuwe ontmoetingsplek: de hopwoning van Perspectief Zutphen op nummer 13. Het sociale wijkteam Waterkwartier ‘hopt’ elke één á twee jaar naar een andere woning om het contact met en tussen buurtbewoners te versterken.

Lees meer

Podcast: Ervaringen van een mantelzorger

16 augustus 2021

Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden.

Lees meer

Gemeente Zutphen verlengt TONK-regeling

09 augustus 2021

Gemeente Zutphen verlengt en verruimt tijdelijke ondersteuning voor woonlasten bij inkomensterugval door corona Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 20 juli besloten om de beleidsregel 'Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten' (TONK) te verlengen met drie maanden.

Lees meer

Op vakantie met de auto

29 juli 2021

Op een terrasje in de zon, zwemmen, ijsjes eten, voeten in het zand, met een boek onder een parasol. We kunnen bijna niet wachten tot de zomervakantie begint. Hoewel vliegreizen normaal heel populair zijn, gaan veel mensen dit jaar toch liever nog even met de auto naar hun favoriete Europese vakantiebestemming.

Lees meer

De beste self-help apps

26 juli 2021

Afvallen, sporten, stoppen met roken; allemaal van die voornemens die we vaak elke dag net zo hard weer vergeten of uitstellen als dat we er mee opstonden. Gelukkig zijn er een heleboel handige apps die u gratis of voor een klein bedrag kunt downloaden op uw telefoon en die u helpen uw gezonde voornemens vol te houden.

Lees meer

#Opladers verbindt jonge gezinnen

22 juli 2021

Zodat ze hun leven kunnen delen en elkaar een handje kunnen helpen: dat gebeurt bij de positieve beweging #Opladers. Het opvoeden van kinderen – in combinatie met een vaak volle werkweek – is een forse uitdaging. Opvoeden is een klus: veel waardevolle momenten, maar tegelijkertijd ook veel ballen in de lucht houden.

Lees meer

Een gezonde zomer!

19 juli 2021

We hebben er lang op gewacht, maar inmiddels kunnen we eindelijk genieten van een heerlijke zomer waarbij de coronabeperkingen steeds minder worden. Een verademing! Los van corona zijn er echter nog een aantal maatregelen die u eigenlijk elke zomer moet nemen om fit en gezond te blijven.

Lees meer

Bescherm kwetsbare ouderen tegen mishandeling

12 juli 2021

Ouderen zijn minder sterk en soms ook mentaal minder snel en scherp. Dat maakt hen eenvoudige slachtoffers van misbruik. Door vreemden, maar schokkend genoeg vaak ook door bekenden. De kwetsbare doelgroep verdient bescherming.  Ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling.

Lees meer

10 keuzes die uw leven elke dag beter maken

05 juli 2021

Grotendeels weten de meeste mensen wel zo ongeveer wat goed voor ze is en wat niet. Toch blijkt in de praktijk dat het maken van slimme en gezonde keuzes moeilijker is dan het lijkt. Door stress en vermoeidheid zijn we gevoeliger voor verleidingen en kiezen we soms voor ongezond gemak.

Lees meer

De deuren van ’t Warnshuus zijn weer geopend!

01 juli 2021

’t Warnshuus is de centrale ontmoetingsplek voor en door inwoners van Warnsveld en Leesten. En de deuren staan weer open voor verschillende leuke activiteiten. Zo wordt er in deze gezellige huiskamer inmiddels weer gebiljart, gegymd en een potje Rummikub gespeeld.

Lees meer

Blijf niet lopen met geldproblemen

23 juni 2021

Wist u dat een groot aantal mensen in Nederland moeite heeft om rond te komen? Soms lukt het gewoon niet om alle rekeningen op tijd te betalen. Dat kan iedereen overkomen, zeker tijdens deze coronacrisis! De gemeente Zutphen helpt u bij geldzorgen en andere financiële problemen.

Lees meer

Nieuw in Zutphen: NOLANO

14 juni 2021

ONTMOETINGVERENIGING VOOR 60-PLUSSERS Dat is wat NOLANO wil zijn. Ontmoetingen zijn de basis voor een goed sociaal leven. Elke ontmoeting kan een plezierige verrijking zijn. Daarom is NOLANO (Nog lang niet oud) opgericht. Een naam met een knipoog.

Lees meer

Kom je lekker buitenspelen?

07 juni 2021

Touwtje springen, stoepkrijten of voetballen? Leuk en zo goed! Buitenspelen is niet alleen leuk maar ook heel goed voor je kinderen. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Door te fietsen, voetballen, klimmen, hinkelen, rennen, touwtje springen, ontwikkelt je kind allerlei motorische vaardigheden en leert het hoe zich goed te bewegen.

Lees meer

Zorgkrant Zutphen huis aan huis verspreid

21 mei 2021

Deze week bij u in de bus: de informatiekrant Zorg en Ondersteuning in de Gemeente Zutphen. Kom meer te weten over de Hulpwijzer, hoe de gemeente kan helpen bij geldzorgen en financiële problemen, welke steunmaatregelen er zijn voor ondernemers in coronatijd, #OPLADERS, BSO+ en jongerenondersteuning.

Lees meer

Hoe vaak wordt u verleid?

05 mei 2021

"Vooruit. Nog ééntje dan." Of het nu gaat om een sigaret, een chocolaatje, een glas wijn, een zakje chips of heel anders, de boodschap is hetzelfde: u bent toch weer gezwicht voor een verleiding. Niets menselijks is ons vreemd en dat hoeft helemaal niet altijd erg te zijn maar het betekent wel dat u even weinig controle had over de situatie.

Lees meer

BSO+ gestart op 29 maart jl. bij De Kaardebol

22 maart 2021

De BSO+ is een buitenschoolse opvang met een ‘plus’ voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De BSO+ start bij locatie De Kaardebol van Dikkertje Dap kinderopvang. Het is een kleinschalige groep van maximaal 9 kinderen, met twee vaste pedagogisch medewerkers van Dikkertje Dap Kinderopvang.

Lees meer

Van schulden naar sparen

18 maart 2021

‘TOEN HET ECHT NIET MEER GING’ Een ervaringsverhaal van twee inwoners uit Zutphen: Louis en Manuela hadden een enorme schuldenlast en hebben eind 2017 de stap richting hulp gezet. Graag delen zij hun verhaal, zodat ze andere mensen met schulden informeren en zij zo snel mogelijk zelf de stap richting hulp te zetten.

Lees meer

Tijdelijke subsidieregeling culturele instellingen

10 maart 2021

Tijdelijke subsidieregeling niet commerciële maatschappelijke en culturele instellingen vanwege coronacrisis Om de negatieve (economische) gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken heeft de landelijke overheid diverse steunpakketten beschikbaar gesteld om de liquiditeit en werkgelegenheid bij ondernemers en organisaties op orde te houden.

Lees meer

AutoMaatje rijdt vaccinatieritten

16 februari 2021

Het vaccineren tegen corona van zelfstandig wonende ouderen is gestart! Inwoners van Zutphen, Warnsveld en Eefde die minder mobiel zijn, kunnen gebruik maken van AutoMaatje voor het vervoer naar de priklocaties. Daar wordt ook al volop gebruik van gemaakt.

Lees meer

Actueel Corona nieuws vanuit Gemeente Zutphen

19 januari 2021

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Maandag 8 maart werd bekend dat het kabinet nog niet verder gaat versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. Het kabinet houdt vast aan de maatregelen waarvan zichtbaar is dat ze werken.

Lees meer

Toe aan opladen? Word ook #oplader in 2021, juist nu!

15 januari 2021

#opladers heeft in 2020 een mooie start gemaakt! Voor wie wil jij een #oplader zijn en bijdragen aan geweldige succesmomenten in 2021? Vergeet niet; #opladers staat voor het geven en ontvangen van ondersteuning, we zijn allemaal opladers voor elkaar.

Lees meer

Nog steeds geen Alzheimer Cafe: blijf in contact!

12 januari 2021

19 januari 2021 weer geen Alzheimer Café Zutphen e.o. door Covid-19. 2020 was wel even anders dan andere jaren. Covid-19 deed zijn intrede. We moesten ons aanpassen, flexibel zijn, thuis gaan werken of juist vele uren overwerken, afstand houden, mondkapjes opdoen, aardig blijven.

Lees meer

Onderzoek veiligheidsgevoelens onder LHBTI+ jongeren

14 december 2020

Gemeente Zutphen doet onderzoek naar de veiligheidsgevoelens van LHBTI+ jongeren. Doe jij mee?  Ben je tussen de 12 en 28 jaar oud? Identificeer je jezelf als LHBTI+?  en woon je, werk je, ga je naar school of ga je uit in de gemeente Zutphen.

Lees meer

Kinderen kopieren jouw drinkgedrag

12 oktober 2020

Zien drinken, doet drinken! Goed nieuws! Als opvoeder heeft u meer invloed dan u denkt om te voorkomen dat uw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verkleint de kans dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik.

Lees meer

Week van de opvoeding

05 oktober 2020

Opvoeden: staan en opvallen Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom zeggen we ‘Staan en Opvallen’.Het opvoeden van je kinderen en jongeren is belangrijk maar soms ook best lastig. Daarom staat de Week van de Opvoeding in het teken van opvoeden en ouderschap.

Lees meer

Opvoeden doe je samen

07 september 2020

#OPLADERS van start: opvoeden doe je met elkaar! We willen allemaal het beste voor onze kinderen. En opvoeden is iets dat je niet in je eentje doet. In onder meer de gemeenten Lochem en Zutphen gaat daarom #OPLADERS van start. Met het project #OPLADERS starten we een beweging waarin het normaal is om vragen rondom opgroeien en opvoeden meer met elkaar te delen, hulp aan te bieden en te vragen.

Lees meer

Speciale regeling chronisch zieken met laag inkomen

27 augustus 2020

De gemeente Zutphen heeft een regeling speciaal voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen. Deze groep inwoners kan een vergoeding aanvragen volgens deze regeling. Hiermee kan een deel van de kosten voor bijvoorbeeld gehandicaptenparkeerkaart, een (extra) dure zorgverzekering of andere medische kosten worden betaald.

Lees meer

Toename gebruik 3-MMC

17 augustus 2020

Achtergrond informatie over 3-MMC. In Zutphen en omstreken komen steeds meer signalen dat er een toename is van het gebruik van het middel 3-MMC. Wilt u als ouders of wil jij als gebruiker hier meer van weten? In dit nieuwsitem wat korte achtergrond informatie over 3-MMC.

Lees meer

Krachten bundelen: meld je hulpvraag en hulpaanbod

25 mei 2020

Krachten bundelen: meld je hulpvraag en hulpaanbod, ook in Coronatijd Heeft u in verband met het Coronavirus hulp nodig? Of heeft u hulp aan te bieden? Bent u een initiatief gestart? Bundel de krachten, neem contact op met Perspectief Zutphen, via info@perspectiefzutphen.

Lees meer

Hulpwijzer Zutphen is vernieuwd

05 april 2020

Op Hulpwijzer Zutphen kunt u terecht voor vragen in het dagelijks leven over wonen, zorg, geld, werk, vervoer, actief zijn en jeugd en gezin. Hulpwijzer Zutphen helpt u bij het zoeken naar passende oplossingen voor uw eigen situatie. Hulpwijzer Zutphen is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Zutphen in samenwerking met vele instellingen en organisaties.

Lees meer

Corona uitgelegd aan kinderen

04 april 2020

Corona helder uitgelegd aan kinderen   Corona uitleg video speciaal voor kinderen. Help je kind Corona beter te begrijpen. Voor volwassenen is best veel goede informatie over corona op internet te vinden, maar nog weinig voor kinderen. Nu is er ook een video speciaal voor kinderen in het Nederlands, over kinderen die zich zorgen maken over corona en zich vervelend voelen omdat ze thuis zitten zonder hun vriendjes.

Lees meer

Corona update: Oog voor kinderen in kwetsbare situaties

25 maart 2020

Acute hulp nodig thuis voor uw kinderen door Corona crisis? Informatie voor ouders: oog voor kinderen in kwetsbare thuissituaties Dreigt uw kind of uw gezin in ernstige problemen (crisis) te raken door de corona-maatregelen? Neem dan, als u een indicatie heeft lopen bij team Jeugd, contact op met uw jeugdconsulent.

Lees meer

Zo wordt thuis werken leuk!

18 maart 2020

Tips om echt thuis te ‘werken’ en het gezellig en leuk te houden met de kinderen. Grote kans dat u momenteel ook thuis werkt door het coronavirus. Gelukkig is dit met internet, een mobiele telefoon, laptop en iets van Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts goed in te richten.

Lees meer

Kleine stappen, grote resultaten

18 februari 2020

Wilt u eigenlijk gezonder leven dan u nu doet, maar weet u niet zo goed waar te moeten beginnen? Begin dan gewoon met kleine stapjes. Dat zet misschien niet direct zoveel zoden aan de dijk als rigoureus stoppen met ongezond eten en fanatiek sporten maar het helpt zeker en is op die manier veel beter vol te houden.

Lees meer

Daten voor gevorderden

11 februari 2020

Vraag 1: Wat doet u aan? Vraag 2: Waar spreekt u af? Vraag 3: Wat doet u als u binnen twee minuten weet dat deze persoon niets voor u is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Men denkt dat als u wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is.

Lees meer

Op zoek naar de zonnige kant

10 februari 2020

Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt u doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kunt u er zelf wel iets aan doen.

Lees meer

Een dagelijks gevecht tegen angst en depressie

02 januari 2020

Hoewel u het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie. En voor hen is het elke dag maar weer de vraag wie er gaat winnen.  Angststoornis Angst is van nature een manier van de hersenen om u te waarschuwen voor gevaar.

Lees meer